De
verzorging van de cocker

 

 

  

 

 

De vacht

Eén van de aantrekkelijkheden van de cocker is zijn fraaie vacht. Als deze goed is onderhouden dan ziet uw hond er uit als een plaatje. Wat u zich uiteraard zult moeten realiseren is dat hier wel wat tijd en energie in gaat zitten.

Minstens 2 tot 3 keer per week heeft uw hond een grondige kam en borstelbeurt nodig. Begin hier al zo vroeg mogelijk mee, ook al heeft uw pup nog maar weinig haar. Op die manier went hij aan het borstelen en het min of meer stil moeten staan of liggen.

In het begin lijkt het een ramp om een hevig tegenstribbelend puppy te kammen, maar als u het rustig opbouwt, steeds een minuutje langer, waarna hij uitbundig wordt beloond, dan zal het u echt lukken.

U kunt ook op schoot beginnen. Het beste moment is eigenlijk na een aardige wandeling, zodat hij lekker moe is. Houdt u in de gaten dat de meeste klitten zich onder de oksels, in de liezen en achter de oren bevinden.

Als uw pup een maand of 6 is, wordt het tijd voor een eerste bezoekje aan de trimster. De beharing aan de voetjes kan geknipt worden en het hoofdje kan al wat geplukt evenals een deel van de rug. Ook hier geldt jong geleerd is oud gedaan.

Met een maand of 9 is uw pup veranderd in een grote wolbaal en als u dan voor het eerst laat trimmen, is er heel veel werk aan om de puppyvacht er in 1 keer uit te plukken. Hier doet u de hond niet echt een plezier mee. Doe de hond zo min mogelijk in bad, alleen als hij zich echt vuil heeft gemaakt. Een keer of 4 per jaar volstaat. Zorg altijd dat uw hond goed droog is voordat
hij weer naar buiten gaat, eventueel kunt u hem droog föhnen .

Wel kunnen de poten geregeld gewassen worden. U kunt ook als uitgangspunt nemen om uw hond een paar dagen voor het trimmen in bad te doen.

  

 

De nagels

Deze zullen over hetalgemeen vanzelf voldoende afslijten door het lopen op een harde ondergrond. Mochten ze desondanks toch te lang worden (als uw hond staat mogen zijn nagels de grond net niet raken), dan kunt u, als u het zelf niet durft uw trimmer vragen dit te doen.

Wat u in ieder geval moet controleren is de z.g. duimnagel, die de grond niet raakt en daardoor ook niet af kan slijten. Deze moet in ieder geval af en toe geknipt.

Houdt u wel in de gaten dat u niet in het “leven”knipt, want dan kan de hond behoorlijk bloeden.

 

Het gebit

Op een leeftijd van 6 maanden zal de pup zijn volwassen snij- en hoektanden hebben. Probeer zo vroeg mogelijk met poetsen te beginnen. Er zijn speciale hondentandenborstels en tandpasta in de handel. Ook kunt u met een gaasje om uw vinger de tanden reinigen.

Verder is er allerlei kauwmateriaal te koop. Wel moet u letten op de laatste kleine stukjes, waar de hond zich makkelijk in kan verslikken. Het is beter deze op tijd af te pakken. Heel geschikt is ook gekookt runderbot, maar wees ook voorzichtig met mergpijpjes. Het gat in het midden kan soms precies om de onderkaak van uw hond passen, waardoor deze hierin klem kan komen te zitten. Dan moet de dierenarts er aan te pas komen om het bot door te zagen (onder verdoving).

 

 De oren

De cocker heeft lange behaarde oren, welke u regelmatig dient te kammen i.v.m. klitten. De gehooringang moet vrij gehouden worden van beharing, zodat deze kan ademen. U dient de oren regelmatig te controleren op bruine afscheiding. Is die aanwezig, dan moet u een oorcleaner toe passen (verkrijgbaar bij de dierenarts). Als u ziet dat de hond veel met zijn hoofd schudt of met een scheef gedragen hoofd loopt, laat dan de oren controleren op oormijt bij uw dierenarts. Deze zal dan zonodig een zalf voorschrijven.

 

  

 

De ogen

Bevindt er zich viezigheid in de ooghoeken, dan kunt u dit verwijderen met een in gekookt en afgekoeld water gedoopt watje.

 

De anaalklieren

Het kan voorkomen dat de hond last heeft van volle anaalzakjes, de klieren die aan weerskanten van de anus zitten. Telkens als de hond zijn behoefte doet zal hij zijn anaalzakjes wat uitknijpen om zo zijn geurvlag uit te zetten. Soms kan zo’n anaalzakje verstopt raken en zal dan b.v. door de dierenarts moeten worden uitgeknepen. U merkt het doordat uw hond vaak zijn anus likt of naar achteren schiet van de jeuk, ook zie je vaak het zgn. Sleetje rijden, waardoor hij soms zelf de boel los krijgt. Wilt u zelf hulp bieden, gebruik dan handschoenen en kranten, want het is een onaangenaam karweitje.

 

  

 

Wormen

Een spoelworminfectie komt veelvuldig voor bij jonge honden. Als u uw pup mee krijgt is deze 4 x ontwormd. Wij adviseren u de hond om de 3 maanden te ontwormen tot hij een jaar oud is, dus vanaf 12 weken. Daarna kunt u volstaan met 2 x per jaar. Een lintworm kan uw hond oplopen als hij een besmette vlo opeet, vandaar ook het belang van een goede vlooienbestrijding. U herkent en lintworm aan het voorkomen van zijn segmenten in de ontlasting. Zij zien eruit als meloenpitten.

 

 

  

 

Loopsheid

De eerste loopsheid bij de teef treedt op tussen de 6 en de 15 maanden. De teef is om de 6 tot 12 maanden loops, de cyclus zit hier meestal ergens tussenin. Over het algemeen houden de meeste teefjes zich keurig schoon, al zult u uiteraard hier en daar een druppeltje bloed tegen komen. Noteer de datum zodat u voorbereid bent op een volgende loopsheid. De totale duur is 3 weken, waarbij de middelste periode zich kenmerkt door een verminderde en lichtere bloeding. Denk nu niet dat de loopsheid over is; dit is juist de periode waarin ze tot dekken bereidt is. Houdt uw hond in ieder geval deze 3 weken op alle plaatsen aangelijnd, want een ongewenste dekking is gauw gebeurd.Wij adviseren u de hond niet te laten steriliseren.

Vooral een cocker heeft de neiging uit de dijen en de vacht kan enorm dik worden omdat deze niet meer verhaard, waardoor plukken onmogelijk is geworden. Hij kan alleen nog worden geschoren wat ten koste gaat van zijn fraaie vacht. Verder zijn er nog allerlei andere problemen die zich voor kunnen doen na een sterilisatie, hiervan kan uw hond blijvend last ondervinden.

De reu heeft geen bronstbloedingen maar kan weleens vervelend worden als er een loopse teef in de buurt is. Voor hem geldt hetzelfde bij castratie wat vacht en gewicht etc betreft.

Vermeldt moet worden dat op latere leeftijd een sterilisatie medisch gezien wel eens noodzakelijk zou kunnen zijn.

 

 

  

 

Diaree

Dit kan o.a. ontstaan door het eten van dingen die hij op straat vindt of ’s winters door het eten van sneeuw. Het beste is om uw hond een dag te laten vasten en daarna een paar dagen gekookte rijst met kip of magere vis te voeren.

U moet wel in de gaten houden dat uw hond veel drinkt.om uitdroging te voorkomen. Water of bouillon is ideaal. Mocht hij zelf niet willen drinken dan zult u dit met een lepeltje of schone injectiespuit zonder naald in moeten geven. Dit kan het beste via de mondhoek.

Controleer tevens de temperatuur , normaal is deze 38-39 graden. Let op het eten van chocolade, knikkers of stukken plastik, dit is levensgevaarlijk!

 

        

 

Reacties zijn gesloten.